Letný recept: šalát z červeného melónu s fetou
Pripravený mihnutím oka a tak osviežujúci: so šalátom z červeného melónu s feta syrom môže leto nielen zavítať, ale dokonca aj ostať medzi nami o niečo dlhšie. Svieža sladká chuť melóna sa dokonale prelína s výraznou slanosťou feta syra. Ešte dochutiť rýchlym dresingom a posypať cédrovými orechmi, no jednoducho neprekonateľné letné šalátové duo!
Prísady pre 4 osoby
- 1 kg červeného melónu
- 250 g feta syru
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL (bylinkového) octu
- 1 limetku
- 2 ČL medu
- 2 kúsky jarnej cibuľky alebo jednu červenú cibuľu
- 1-2 PL cédrových orechov zn. dmBio
- čerstvá mäta
- soľ
- jemne zomleté čierne korenie
Príprava
- Cédrové orechy si krátko opražíme bez použitia oleja dozlatista. Odložíme ich do misky bokom.
- Melón nakrájame na kocky, cibuľu na tenké kolieska a všetko zamiešame v šalátovej mise.
- Odšťavíme si limetku a šťavu zmiešame s medom, olivovým olejom, octom, soľou a cukrom, zmesou zalejeme melón s cibuľou a necháme cca 15 minút odstáť. Nakoniec nakrájame na kocky fetu a vmiešame ju do misky so všetkými ostatnými ingredienciami.
- Nasekáme čerstvú mätu a spolu s cédrovými orechmi a dobrou štipkou korenia nimi posypeme šalát.
Tip: Tento puristický šalát chutí ešte osviežujúcejšie s chrumkavými uhorkami!
Vydajte sa teda na lov sladkých a šťavnatých melónov a uvidíte: šalátová misa bude prázdna skôr, ako stihnete dokončiť grilovacie povinnosti! A keď už sme pri grilovaní: v tomto článku nájdu užitočné tipy aj vegáni a tiež tí, ktorí občas radi vymenia mäso za niečo sviežejšie!